Mitsubishi Materials vändskärsserie AHX har mottagits på marknaden som en fräskropp med utmärkt ekonomi och effektivitet genom användandet av heptagonformade vändskär (14 eggar). För att serien effektivt skall täcka ett bredare område av applikationer och material har varianten AHX475 med ställvinkel 75° tillkommit i sortimentet med syfte att användas vid högmatningsoperationer.

– Efter framgången med planfrässerien AHX440 var det ett lätt beslut för Mitsubishi Materials att utveckla en fräskropp för högmatningsapplikationer inom samma produktfamilj. För att göra det enkelt för operatören och samtidigt hålla nere sortimentet av vändskär som behöver lagerhållas av slutanvändaren är skären som används i högmatningsfräsen AHX475 samma som i AHX440S, säger Conny Erixon produktchef för Mitsubishi hos Colly Verkstadsteknik.

AHX475 med 14 skäreggarAHX475 med 14 skäreggar

Heptagonformade vändskär

Till högmatningsapplikationerna nyttjas de vändskär i sortimentet som har hörnradie 3.2 mm. Beroende på typ av applikation används de heptagonformade dubbelsidiga ekonomiska vändskären med 14 eggar antingen med medium- (-M) eller grovbrytare (-R) vid bearbetning av stål, gjutjärn och härdat stål upp till 55 HRC. Till stålbearbetning rekommenderas i första hand Mitsubishis senaste utbud av PVD-belagda MP-skär, MP6120 och MP6130. Till gjutjärn sorten MC5020 och slutligen till härdat stål den beprövade sorten VP15TF. För den som önskar att nyttja en och samma sort till alla olika applikationer i verkstaden fungerar universella VP15TF även bra i stål och gjutjärn.
Att kunna identifiera använda eggar är viktigt och görs enkelt med hjälp av att siffrorna 1 till 7 sintras på vändskärets hörn redan i tillverkningsskedet. Mitsubishi AHX475-sortimentet omfattar normal- och fintandat utförande och finns tillgängliga från Ø50 till Ø160 mm med 4 till 12 plattlägen. Samtliga fräskroppar är försedda med invändiga kylkanaler trots att fräsarna i de flesta applikationer används utan kylning. – Kylkanalerna kommer till användning i de fall då temperaturen önskas hållas nere på den bearbetade detaljen, eller med fördel om man önskar blåsa med luft för att hjälpa till med spånevakueringen, fortsätter Conny Erixon.

Enkel skärindexering

Genom dubbel positiv geometri på skäreggen erbjuder AHX475 lägre skärmotstånd för förbättrad bearbetningseffektivitet och gör att frässerien kan användas på mindre maskiner samt maskiner med låg effekt. Den stabilitet som behövs vid infästning av skären säkras av en full cirkulär kontaktyta med dubbla vinklar mellan skärfickans säte och vändskäret. Detta är särskilt viktigt för att hantera skärkrafterna vid skärdjup upp till 1.6 mm och matningar upp till ~ fz1.0 mm per skär. Dessutom minskar en enkel men robust skärskruv också tiden för skärindexering.
– Detta innebär att Mitsubishis högmatningsfräs AHX475 är mycket användbar oavsett om det handlar om små seriestorlekar i varierande material eller applikationer med masstillverkning, avslutar Conny Erixon.

Du kommer snart hitta Mitsubishis högmatningsfräs AHX475 i vår webbshop, under tiden ber vi dig beställa fräsar och skär via telefon eller e-post.

Mer information om sortimentet hittar du här.  

 

                                          AHX475 med 14 skäreggar