Mitsubishi Materials utökar sitt sortiment av iMX 

iMX är ett pinnfrässystem som kombinerar fördelarna med både solida hårdmetallfräsar och vändskärsfräsar. Stora iMX-serienprestandafördelar och besparingar kan uppnås speciellt när långa ställängder krävs. Kostnaden för extra långa hårdmetallpinnfräsar undviks genom att använda utbytbara fräshuvuden. Dessa utbytbara fräshuvuden minskar också tidsåtgången för utbyte av slitna verktyg eftersom huvudet enkelt kan skruvas bort från skaftet istället för att som en konventionell solid pinnfräs demonteras från en chuck eller krymphållare.

För härdade material
Senaste tillskotten i iMX-serien är två nya typer av fullradiehuvuden och två nya hårdmetallsorter, EP8110 och EP8120. Dessa nya kvaliteter är framtagna speciellt för bearbetning av härdat stål och har en ny flerskiktsbeläggning som har ökad vidhäftning mot substratet. Detta ger bättre slitstyrka som behövs vid bearbetning av härdade material.
De 2 nya fräshuvudena iMX-B3FV och iMX-B2S är av fullradietyp med 3 respektive 2 skäreggar. Den 3-skäriga varianten har en stor spiralvinkelgeometri som är tålig mot urflisning och en stor bakåtsläppning vilket gör den lämplig för djupa axiella bearbetningar. Den 2-skäriga varianten har en liten spiralvinkel vilket gör den idealisk för finbearbetning av härdade stål upp till 65 HRC.

Dubbla kontaktytor i hårdmetall
En viktig egenskap hos iMX är dubbla kontaktytor mellan fräshuvud och hållare vilket garanterar säkerhet och styvhet i det närmaste att likna en solid pinnfräs. Detta möjliggörs genom att de koniska delarna och flänsen på både fräshuvud och hållare är av solid hårdmetall och endast den gängade delen på huvud respektive hållare består av stål. Fördelarna med denna säkra och exakta infästning jämfört med det på marknaden vanligast förekommande, d.v.s. hårdmetallshuvud mot stålkropp, är högre effektivitet genom ökade skärparametrar, förbättrad noggrannhet och inte minst den viktiga faktorn tillförlitlighet.

Ett system med utbytbara fräshuvuden har uppenbara fördelar för att minska lagernivåerna och verktygsbytetiderna. Dessutom har de en hög prestanda vid en mängd olika applikationer. Vanligt förekommande användningsområden är bearbetning av titan- och värmebeständiga legeringar såsom Inconel. Dessutom är högpresterande fräsning av rostfritt stål, kol- och legerat stål samt härdad stål också vanliga tillämpningsområden.

iMX-B2S Ball nise    iMX-B3FV Ball nose

Smart Miracle
Detta breda utbud av applikationer kommer sig inte bara av det starka och tillförlitliga infästningssystemet, utan också av kombinationen med Smart Miracle-belagda huvuden i hårdmetallsorten EP7020. Detta ultrafina och extra hårda substrat har en innovativ (Al, Cr)N Smart Miracle-beläggning som levererar avsevärt bättre slitstyrka än konventionella beläggningar. Ytan på beläggningen har också fått en polering, vilket resulterar i bättre bearbetade ytor, minskat skärmotstånd och förbättrad spånevakuering. Denna senaste generation av Smart Miracle-beläggning ger världsledande prestanda och verktygslivslängder, speciellt vid bearbetning av rostfritt stål och andra svårbearbetade material.

iMX med dubbla kontaktytor

Fräshuvudena iMX-B3FV och iMX-B2S hittar du inom kort i Colly Verkstadstekniks webbshop tillsammans med alla andra iMX-huvuden som redan finns där. Under tiden går de att beställa via din säljrepresentant eller kundtjänst.


För mer information kontakta Colly Verkstadsteknik AB, 08-703 01 00, www.collyverkstadsteknik.se