Mitsubishi MPS1 Superlong – nästa tekniksprång

När Mitsubishi Materials i början av 2000-talet presenterade borrserien MPS Superlong var detta början till en revolution inom djuphålsborring. Nu tas nästa tekniksprång med generation två av den omtyckta borrserien i och med lanseringen av MPS1 Superlong. Detta har uppnåtts genom att kombinera det bästa av beprövade egenskaper tillsammans med den allra senaste toppmoderna tekniken.

Inom bearbetningsvärlden räknas borrdjup större än 10 gånger diametern som djupa hål, och tidigare borrades många av dessa djuphålsapplikationer med spiralborr i HSS eller med pipborr. Att bearbeta dessa applikationer med spiralborr i hårdmetall ansågs näst intill omöjligt tekniskt såväl som olönsamt, då den allmänna uppfattningen var att hårdmetallsborr var för spröda och kostsamma.
Alla dessa fördomar slogs omkull i början av 2000-talet då Mitsubishi Materials presenterade borrserien MPS Superlong, ett spiralborr i hårdmetall och med invändiga kylkanaler som revolutionerade marknaden. Allt sedan dess har Mitsubishi varit ett av de ledande fabrikaten och av många ansetts vara ”state of the art” inom området.
– Det är fantastiskt kul att nu kunna presentera nästa generation av våra Superlongborr som under flera år utvecklats tillsammans med utvalda kunder för att nå prestanda som vi bara för ett par år sedan inte trodde var möjliga, säger Conny Erixon produktchef för Mitsubishi hos Colly Verkstadsteknik.

Minskad avböjning

De nya Superlongborren har bland annat nydesignad kärna och optimerad spiralvinkel vilket tillsammans ger 20 % högre hållfasthet mot avböjning. Dessutom har MPS1 Superlong en nydesignad rakare skäregg som genererar ett mjukare skärförlopp och förbättrad penetration vid höga matningar och skärhastigheter. Tillsammans med den ökade hållfastheten genererar borren rakare hål, men också möjlighet att bearbeta med betydligt högre bordsmatningar än vad som tidigare varit möjligt.

MPS1-Superlong

Tri-Coolant kylkanaler

De omarbetade dubbla styrlisterna är en del av den beprövade befintlig teknik som ger högsta hålnoggrannhet, effektiv spånevakuering och släta ytor. Redan 2009 presenterade Mitsubishi sin innovativa triangulära kylkanal kallad Tri-Coolant, och har till borrserien MPS1 Tri-coolant Originalet 2009Superlong ytterligare optimerat geometrin för att förbättra kylvätskeflödet där det behövs som mest vid höga skärhastigheter, det vill säga vid skäreggen. Omfattande forskning kring flödesdynamik avslöjade inte bara fördelarna med extra volym, utan också på vilket sätt kylmedlet flödade ut mer effektivt från kylkanalen. Genom att optimera kylkanalens geometri flödar mer än dubbelt så mycket kylmedel ut och dessutom med högre hastighet än vid de mer konventionella runda kylkanalerna.
– Denna kombination av högre flöde och hastighet är väsentlig för att effektivt avlägsna spånorna. Effektiv spånavgång möjliggör kontinuerligt höga prestanda inom ett brett spektrum av arbetsmaterial och applikationer och Tri-Coolant passar lika bra till både emulsion och MQL, fortsätter Conny Erixon.

MIRACLE SIGMA-beläggning

Den nya MIRACLE SIGMA-baserade (AlTiCr)N beläggningen ger det skydd som krävs för att säkerställa lång livslängd, speciellt vid de högre skärhastigheter och matningar som efterfrågas i dagens moderna produktionsmiljö. Utöver det ger den högpolerade Zero-μ ytan på beläggningen flera viktiga fördelar såsom utmärkt motståndskraft mot löseggsbildning och en mycket låg friktionskoefficient för ett vassare men ändå pålitlig skärförlopp. Den släta ytan bidrar också i hög grad till effektiv spånevakuering, en mycket viktig aspekt i borrets totala prestanda med tanke på det extra material i form av spånor som genereras av högre matningar och skärhastigheter. Det väl så viktiga hårdmetallsubstratet ger i MPS1-serien den seghet och hårdhet som krävs för att komplettera den nya beläggningen. Tillsammans ger detta högpresterande borr avsedda för borrapplikationer i stål, rostfritt stål och gjutjärn.
– Våra tester hos kunder har i många fall visat på upp till dubbla bordsmatningar och livslängder vilket får ner kostnaden per tillverkad detalj rejält. Självklart kan vi erbjuda våra kunder full service i form av omslipning och ombeläggning av alla borr, vilket sker i vårt eget sliperi i Huddinge certifierat av Mitsubishi, avslutar Conny Erixon.MPS1 superlong

MPS1 Superlong finns tillgängligt från lager sedan april 2017 i dimensionerna Ø3.0 – 14.0 mm, för max borrdjup 12 – 40xD. Sedan tidigare finns MPS1 lagerlagd i Ø3.0 – 20.0 mm i standardlängderna 3, 5 och 8xD. 

 

Du kommer snart hitta Mitsubishi MPS1 Superlong i vår webbshop, under tiden ber vi dig beställa borren via telefon eller e-post.

Mer information om sortimentet hittar du här.