MP9000 och MT9000

Behovet av skärande verktyg för bearbetning av superlegeringar ökar i takt med marknaden inom flyg- och medicinindustrins allt större volymer. Mitsubishi Materials sedan tidigare lanserade negativa vändskär i hårdmetallsorterna MP9000 och MT9000 har nu utökats även med positiva vändskär för bearbetning i svårbearbetade material.

MP9000 i aktion

 Hårdmetallsorterna MP9000/MT9000-serien är lämplig för bearbetning av svårbearbetade material så som titanlegeringar samt värmebeständiga och korrosionsbeständiga nickelbaserade legeringar som är vanliga inom flyg- och medicinindustrin. För att utöka antalet möjliga applikationer har en serie nya positiva vändskär lagts till i sortimentet för invändig bearbetning och svarvning av små detaljer. 

Egenskaper MP9000/MT9000

Sorten MP9000 är med MIRACLE SIGMA (Al,Ti)N enskiktsbeläggningen försedd med en hög aluminiumhalt som lyckas stabilisera ytskiktet med sin höga hårdhet och levererar enastående högt slitage-, gropförslitnings- och löseggsmotstånd. MP9000 rekommenderas till nickelbaserade superlegeringar, som t.ex. Inconel 718. För generella applikationer används i första hand den något segare sorten MP9015 medan MP9005 används vid önskan om fokusering på slitstyrka och finbearbetning.

De positiva skären i den obelagda hårdmetallsorten MT9005 används vid bearbetning med höga skärhastigheter i titanbaserade legeringar tack vare den utmärkta värmetåligheten och resistensen mot plastisk deformation.

Spånbrytare

 

De nya spånbrytarna inom sortimentet hjälper till att motverka uppkomsten av spånstockning och urflisning av skäreggen. 9000-serien har fått ett gott rykte från kunder efter att ha uppvisat utmärkt motstånd mot slitage, urflisning och löseggsbildning samt möjliggjort långa livslängder. 

Programmet omfattar tre olika spånbrytare. FS-spånbrytaren är optimerad för finbearbetning med små skärdjup tack vare den svängda skäreggen, LS-spånbrytaren är för finbearbetning med något större skärdjup och förhindrar lösegg för att säkerställa god ytfinhet. MS-spånbrytaren är optimerad för medelgrov bearbetning och har en större spånficka, minimerar vibrationer och ger ett jämnt spånflöde med lågt skärmotstånd.
I kombination med den obelagda sorten MT9005 har spånbrytarna FS och LS en polerad spånsida för att ytterligare säkra ett spånflöde med lite friktion.

Minustolerans på hörnradie

 

Sortimentet omfattar både sintrade (M-tolerans) och slipade (G-tolerans) skär. De slipade skären har en minustolerans på hörnradien vilket är en mycket uppskattad egenskap hos många användare, då det möjliggör användande av ett skär med en hörnradie med nominellt samma hörnradie som max angiven hålkärlsradie på den bearbetade detaljen. 

Totalt sett omfattar sortimentet av positiva vändskär 78 olika geometrier i sorterna MP9005, MP9015 och MT9005, och finns tillgängligt från lager sedan april 2017.

Du kommer snart hitta Mitsubishis positiva vändskär i sorterna MP9000/MT9000  i vår webbshop, under tiden ber vi dig beställa skären via telefon eller e-post.

Mer information om sortimentet hittar du här.