VFX serien med hypermodern sort för titanlegeringar


Mitsubishis lyckade fräsningskoncept för titanlegeringar med VFX5 och VFX6 serien, har snabbt vunnit marknadsandelar sedan de introducerades. Den ursprungliga konstruktionen fokuserade på en fräskropp som kombinerade sina typiska fördelar, såsom styvhet, robust design, anpassade kylvätskehål och geometrin hos de unika V-formade frässkären. Med denna övergripande strategi kunde en spånavverkningstakt på upp till 500 cm3/min nås hos vanliga verkstäder, detta kombinerat med en god verktygslivsängd.

VFX serien
Ny skärsort

VFX serien har nu en ny hypermodern och avancerad sort, MP9130, för extra prestanda och tillförlitlighet. MP9130 är gjord av ett förfinat ultrafinkorningt hårdmetallsubstra vilket ger mer slitstyrka men ändå beåller en hög hårdhet och därmed längre verktygslivslängd. Den senaste tekniken med AL-Ti-Cr-N multilagers PVD-beläggning garanterar optimalt slitage och värmebeständighet. Kombinationen av dessa egenskaper ger utmärkt sprickmotstånd och en mycket låg friktionskoefficient som blir bäst i klassen på att undvika uppbyggnad av lösegg, vilket är nödvändigt för effektiv bearbetning av moderna titanlegeringar. Skäreggens geometri har en konvex spånvinkel i flera steg för mjukt men starkt skärförlopp och efterliknar en solid pinnfräs, och på så sätt uppnås en noggrannhet av bearbetad yta som är högre än brukligt med vändskärsfräsar. Med så starka skärkrafter så måste skäret sitta säkert. För VFX6 fräsen görs detta med en större skruv som är åtskruvad till det rekommenderade vridmomentet 5,0 Nm för att optimalt utnyttja den dubbla V-formen och de stora anliggningsytorna i skärlägena.

Skärlägena

Skärfickorna har utformats med stor axiell anliggningsyta och en dubbel V-form med radiella kontaktpunkter för att hålla skäret ordentligt i läge och säkerställa hög repeterbarhet av positionering och optimal fördelning av skärkrafterna.Bild

Fräskroppen

VFX fräskroppen är tillverkad av 42CrMo4-stål, materialet är valt för sin strukturella styvhet och beständighet även under hög belastning och temperaturpåverkan. Fräskroppen har ett innovativt system med kylvätskekanaler med utbytbara munstycken med olika diameter. Dessa kan bytas ut beroende på det tillgängliga kylvätsketrycket och önskad nivå av spånflödet. De senaste treskäriga fräskropparna är idealiska för fräsapplikationer med stor spånvolym som t.ex spårfräsning tack vare de nya maximerade geometrierna på spånkanal och spånfickor. Kombinerat med LS-brytare på skäret kan maximal prestandafördelar uppnås.

            VFX serien           VFX serien             NYA MP9130

Tillgänglighet

VFX5 fräsen finns från Ø40 – Ø80 mm och den större VFX6-serien från Ø63 – Ø100 mm.

VFX5 frässkär i sort MP9130:
MS-brytare med hörnradie R0.8 – R4.0 mm samt HS- och LS-brytare med R0.8 mm hörnradie.
VFX6 frässkär i sort MP9130:
MS-brytare med körnradie R1.2 – R5.0 mm samt HS- och LS-brytare med R1.2 mm hörnradie.