Produktivitetsökning med Mapals flerskäriga PKD-verktyg för ventilhus 

I automatväxellådor är växlingsenheten en central komponent som kontrollerar koppling och växelbroms för att kunna byta växel beroende på motorbelastning och fordonets hastighet. Vid tillverkning av växlingsenheten är bearbetningen av ventilhålen extra viktig. För att öka produktiviteten har MAPAL utvecklat ett flerskärigt PKD-verktyg med lödda skär. PKD verktyg

Ventilhusen tillverkas oftast i pressgjuten aluminium som t.ex. (AlSi9Cu3Mg). Det krävs hög kvalité på tillverkningen. Toleranser på cylindricitet < 8 μm, rundhet < 4 μm och ytfinhet Rz < 3 μm måste uppnås och vara stabilt och säkert under tillverkningen. Dessa krav ställs speciellt på tillverkningen av ventilhålen. Bearbetningen är uppdelad i flera bearbetnings sekvenser. Bearbetningen görs med flera olika verktyg så som pilot-, mellan- och fin-verktyg.

Eftersom inte alla ventilhål kräver dom snävaste toleranserna, tillverkar MAPAL vid sidan om stödlistverktygen också fasta PKD-verktyg som reducerar bearbetningstiden avsevärt, trots att toleransområdet är fortfarande väldigt litet. Dessutom visar dom fasta flerskäriga PKD-verktygen sin kvalité genom eliminering av finjustering av diameter vilket minimerar ställtiden.

Fyra skäreggar för avsevärt kortare bearbetningstid.

För mellan-bearbetning har vi utvecklat fyrskäriga PKD-verktyg som kan användas som ett alternativ till två-skäriga verktyg så länge som längd/diameter förhållandet och arbetsmån tillåter detta. En avsevärt kortare bearbetningstid och önskad lägesriktighet är då möjlig. Detta är grunden för att få en bra finbearbetning.

Kvalitén på finbearbetningen beror till stor del på hur bra kvalité det är på mellanbearbetningen. Tidigare så har man gjort finbearbetningen med enskäriga stödlistbrotschar med PKD-skär. Återigen har MAPAL utvecklat en ny ekonomiskt

Bearbetningsmetod för denna bearbetning. Beroende på toleranserna finns 3 – 6 skäriga fasta PKD-verktyg för finbearbetningen. Dessa verktyg ger en avsevärt förkortad bearbetningstid med bibehållen precision.