VPX200/300 – ny tuff och mångsidig vändskärsfräs

Mitsubishi Materials omfattande utbud med högpresterande vändskärsfräsar har utökats med en helt ny typ – VPX200 och VPX300.

Tuff

Den moderna bearbetningsindustrin kräver multifunktionalitet och övergripande tuffhet i nya vändskärsfräsar. Dessa krav ledde Mitsubishis designteam till att konstruera en fräskropp med tangentiella skärlägen för att bemästra de hårda bearbetnings egenskaper som idag krävs. Att placera vändskären tangentiellt tillåter kärnan i skär kroppen att vara större än i en konventionell fräskropp med radiellt monterade skär. 

– Detta ger ökad övergripande styvhet och tillåter fräskroppen att utsättas för högre skärkrafter utan att skapa överdriven verktygsavböjning. Följaktligen kan högre matnings- och skärhastigheter användas och slutanvändarna kan dra fördel av att kunna använda denna mångsidiga fräs i olika små serier utan att byta verktyg så väl som utnyttja effektivare bearbetningsstrategier på längre obemannade produktionsserier, säger Conny Erixon produktchef för Mitsubishi hos Colly Verkstadsteknik.

 

Mångsidig


VPX har finessen att kunna användas över ett extremt brett utbud av fräsoperationer, allt från vanlig valsfräsning till rampning och fickfräsning. Denna mångsidighet var en nyckelfaktor i de ursprungliga designparametrarna, tillsammans med kunskapen att dagens kunder kräver både hög prestanda och optimal användbarhet för att minska antalet skärverktyg i sitt verktygssortiment.

 

Multi-funktionell fräs

Tangentiella dubbelsidiga vändskär


Geometrin på vändskären ger den nödvändiga styrkan tillsammans med förmågan av mångsidig funktionalitet. De flesta tangentiella vändskärsfräsar på marknaden kräver användning av ett dedikerat vändskär vid rampningsapplikationer, men den innovativa eggeometrin till vändskäret som används i VPX-fräsen innebär att endast en variant behövs oavsett bearbetningsmetod.
Detta minskar lagret av vändskär för slutanvändarna och förhindrar också potentiella kostsamma haverier då fel skär använts. Inte helt oviktigt är att vändskären är dubbelsidiga och därför uppfyller det viktiga kravet på bästa ekonomi.
– En skärgeometri som var möjlig att konstruera men svår att kommersialisera enligt Mitsubishis vändskärsdesigners. Det har varit extremt svårt att flytta från prototypstadiet till att upprätthålla en stabil form vid serietillverkning. Det är inte en överdrift att kalla denna produkt som genom upprepade förbättringar äntligen kommit ut på marknaden en av juvelerna i Mitsubishi Materials sortiment, fortsätter Conny Erixon.

En enda slät spånvinkel på vändskäret förbättrar spånevakueringen och ger så noggranna väggar på arbetsstycket som 8μm mellan topp och dal vid axiell bearbetning i steg. Dessutom ger en wiperegg vid ändskäret med sin stora radie en fördel genom att generera bra ytor på den bearbetade detaljen. Trots wipereggen på skäret möjliggör en kombination av noga beräknade släppningsvinklar att rampningsoperationer är möjliga.

 

Designad för pålitlighet och noggrannhet


Både skärbäraren och vändskären har stora kontaktytor på 3 sidor för säker och stabil inspänning. Detta dämpar eventuell rörelse av vändskäret som orsakas av skärkrafterna under bearbetningen. En ytterligare konvex lokaliseringsgeometri på vändskären genererar ytterligare styrka och styvhet i plattläget.

 


Sorter och beläggningar12 olika typer, inklusive de senaste sorterna MP6100, MP7100 och MP9100, finns tillgängliga för att täcka bearbetning av allt från kol-, rostfritt- och härdat stål till gjutjärn och värmebeständiga material. En kombination av Mitsubishi Materials TOUGH SIMGA-beläggningsteknologier för både PVD- och CVD-belagda skär ger toppmodernt skydd åt hårdmetallsubstraten.

VPX200-serien har vändskär i 09-storlek, medan VPX300-seriern har de lite större skären i 12-storlek vilket gör att de passar till små och stora maskiner. Båda serierna finns i skaft, screw-in och arborvariant, allt från Ø16 - Ø80 mm, avslutar Conny Erixon.

VPX Mitsubishi