VQ, en högpresterande serie hårdmetallpinnfräsar från Mitsubishi Materials har nyligen utvidgats med 2 nya typer. De senaste tillskotten inkluderar en hörnfräs och en hörnradiefräs i Ø10 - 20 mm.

 

– Den viktigaste egenskapen hos dessa nya fräsar är den invändiga kylningen som har multipla utloppshål. Det existerande utbudet av VQ-pinnfräsar är främst utformat för högprestandabearbetning av svårbearbetade material som titan, Inconel och rostfritt stål. Tillskottet av de invändiga kylkanalerna på de nya frästyperna ger hög effektivitet mot löseggsbildning speciellt vid dynamisk fräsning eller spårbearbetning med trochoidmetod. Konventionella fräsoperationer når också längre livslängder och högre prestanda tack vare kylvätskehålens spiralformade placering, säger Conny Erixon produktchef för Mitsubishi hos Colly Verkstadsteknik.

Beläggning

Hårdmetallspinnfräsarna i VQ-serien har behandlats med en innovativ (Al,Cr)N MIRACLE SIGMA-baserad beläggning som ger avsevärt förbättrad slitstyrka. Det extrema värme- och oxidationsmotståndet och den lägre friktionskoefficienten för den nya beläggningen innebär att denna nästa generations pinnfräsar kan maximera prestanda och förhindra verktygsslitage även under de hårda förutsättningar som maskinbearbetning av dessa svårbearbetade material ställer.

 

VQMHVCH

 

 

 

 

  ZERO-μ-yta

– Beläggningens har behandlats med Mitsubishis unika ZERO-μ-ytan för att uppnå en slätare yta som resulterar i bättre bearbetade ytor, minskat skärmotstånd och en ökad förmåga att evakuera spånorna. Dessutom behåller skäreggen sin skärpa medan tidigare tekniker ofta resulterade i minskad skärpa, fortsätter Conny Erixon.

 


VQ6MHVRBCH

Antivibrationsgeometri

Oregelbunden placering av skäreggarna och olika spiralvinklar minskar signifikant förekomsten av vibrationer som leder till ökad tillförlitlighet och produktivitet. Förutom den oregelbundna spiralgeometrin används spånkanaler med en vid spånficka för förbättrad spånevakuering över hela sortimentet. Den här egenskapen är speciellt användbar vid spårfräsning med fullt axiellt skärdjup.

 Förbättrad öppning

– Öppningen för ändskären görs på VQ-serien i en 2-stegsgeometri som har optimerats för att förbättra spånflödet och för att på så sätt hjälpa smidig spåntransport. Detta bidrar till att minska belastningen på ändskären vid spårbearbetning i fullbredd samt rampningsoperationer, avslutar Conny Erixon.

 Sortiment

Ø10 - Ø20 mm hörnfräs, 6-skärig, normallång, oregelbunden spiralvinkel, multipla kylvätskehålØ10 - Ø20 mm hörnradiefräs, 6-skärig, hörnradie 0,5 - 4,0 mm, normallång, oregelbunden spiralvinkel,
multipla kylvätskehål.

 

Aerospace