Flerskärigt finborrverktyg med EA-systemet för intermittenta hål.

detaljbild

Öppna eller intermittenta hål som finns i husen för kugghjulspumpar är en utmaning när det gäller finbearbetning. Hittills har önskat resultat när det gäller parallellitet mellan hålen endast uppnåtts med 1-skäriga verktyg, sådana som finborrverktyg eller stödlistverktyg. Dessa metoder fungerar bra men tar lång tid.

För att kunna bearbeta dessa hål snabbare och mer kostnadseffektivt, så har MAPAL utvecklat ett flerskärigt finborrverktyg med stödlister och EA-systemet (EasyAdjust-systemet). Tack vare flera skäreggar har cykeltiden reducerats avsevärt jämfört med 1-skäriga verktyg. Samtidigt så garanterar stödlisterna maximal noggrannhet. Verktygsdiametern är ställbar. När matningen är känd så är en fininställning axiellt nödvändig. Detta gör att skären får ett jämt fördelat skärdjup, som för med sig en mycket god livslängd och ytkvalité.

 Verktyget kan bestyckas med HX- eller TEC-vändskär beroende på applikationen. HX-skäret med sex skäreggar används för genomgående hål. För bottenhål och bearbetning mot plan används TEC-skäret som har fyra skäreggar. EasyAdjust-systemet (EA) används för fastspänningen av skären. Hjärtat i detta nya system är en innovativ kassett som stabilt håller fast skären med sina sex eller fyra skäreggar utan något glapp. Släppningen på skäret är redan integrerad i kassetten således är inställningen av släppningen helt eliminerad. Med hjälp av den exakta styrningen av kassetten på den precisionslipade pinnen hålls släppningen oförändrad när diametern justeras.

finborrverktyg med EA-system

Det nya ställbara verktyget med fler skär och stödlister som är anpassat för den diameter man skall bearbeta imponerar speciellt vad det gäller den höga noggrannheten och kostnadseffektiviteten. De första fälttesterna har visat mycket bra resultat: Särskilt vad det gäller parallellitet mellan hålen som varit < 1 µm.