Under produktnamnet OptiMill-3D lanserar MAPAL ett nytt program med högprestanda pinnfräsar som är speciellt lämpade för Mould&Die bearbetning. Tillsammans med mycket värmetåliga beläggningar och speciellt hårdmetall substrat, är dessa verktyg speciellt anpassade för Mould&Die bearbetning.

Högmatningsbearbetning med hög spånavgång OptiMill-3D-HF
Anpassad för fräsning av härdade detaljer med en hårdhet på 45-66 HRc, med OptiMill-­3D-HF-Hardened som har 4 eller 6 skäreggar lanserar MAPAL två nya högmatningsfräsar för hårdfräsning. För att verktygen skall fungera säkert även i svåra applikationer som intermittent bearbetning, har MAPAL utvecklat en speciell skärgeometri.
Fräsen med 4 skäreggar används främst för grovfräsning och även semifinish. Tack vare färre skäreggar får vi större spånkanaler vilket ger en säker spåntransport. Det är denna fräs man skall välja vid fräsning av långa sträckor och djupa kaviteter.

Fräsen med 6 skäreggar kan användas optimalt för grov- och semifinish-fräsning, och dessutom för finfräsning av plana ytor med hög matning. Fräsen ger mycket fina ytor och mycket god planhet. Motsvarigheten till OptiMill-3D-HF, med 3 och 4 skäreggar finns tillgänglig även för mjukfräsning. Den finns i samma dimensioner som OptiMill-3D-HF-Hardened.

OptiMill-3D-CRHög noggrannhet på hörnradierna för maximal precision
Hörnfräsen med radie OptiMill-3D-CR-Hardened används för finfräsning av 3D-urtag med en hårdhet upp till 66 HRc. Fräsen ger en mycket bra och jämn yta med maximal matning. Avgörande för detta är en mycket noggrann tillverkad hörnradie. OptiMill-3D-CR-Hardened finns tillgänglig i diameterområdet 4-12 mm med olika längder och hörnradie.

Effektivitet vid semifinish-fräsning och finfräsning i 5-axliga maskiner
De nya fullradiefräsarna OptiMill-3D-CS används övervägande i formtillverkningen av djupa kaviteter, för komplexa former med släppning, dessa används även till bearbetning av turbinblad och impellerblad. Den speciella funktionen med dessa verktyg är den optimala geometriska kombinationen fullradie- och form-fräs som gör det möjligt att köra längre sträckor vid semifinish- och finfräsning. Bearbetningstiden kan minskas signifikant och kvalité och ytor blir betydligt bättre. För bearbetning av svåråtkomliga kaviteter är OptiMill-3D-CS med droppform det första valet. Stora ytor och ytor med restriktioner på verktyg bearbetas mycket effektivt med fräsarna som har konisk form.

OptiMill pinnfräs

MAPAL lanserar ett nytt program med höprestanda fräsar speciellt utvecklat för Mould&Die tillverkning.
Från vänster: två varianter av OptiMill-3D-CS, OptiMill-3D-HF Hardened och OptiMill-3D-HF,
på höger sida: OptiMill-3D-CR Hardened.