Verktygsföretaget Härenviks från Eksjö har tidigare, vid mycket snäva toleranser, arborrat med lång bearbetningstid. Men tack vare helt ny teknik från Mapal har skärprocessen förändrats och förbättrats totalt - vilket resulterar i stora besparingar.

Härenviks

Produktionstekniker Alex Renebrandt på Härenviks. 
Bildkälla:Tidningen Maskinoperatören
 
Härenviks är specialister på att optimera och konstruera produkter och detaljer i gjutgods. Företaget har lång erfarenhet av skärande bearbetning i olika material. 

Peter Rödin, som är verktygssäljare hos oss på Colly, var på besök hos Härenviks under förra hösten för att visa upp en intressant nyhet från Mapal. Om detta har tidningen Maskinoperatören skrivit ett reportage om

Först i Sverige med Mapals nya verktyg

Härenviks fick testa en uppdatering av Mapals HPR400-brotsch med utbytbara skär. Ett verktygskoncept som inget företag i Sverige tidigare hade testat. 

Peter Rödin på Colly Verkstadsteknik och produktionstekniker Alex Renebrandt på Härenviks. 
Bildkälla: Tidningen Maskinoperatören

Peter Rödin berättar för Maskinoperatören.  

– Jag tycker om utmaningar och att lösa problem. Påhälsningen hos Härenviks var ett besök i allmänhet men det visade sig att det utvecklades till något mycket intressant och inspirerande där vi inledde tester med en uppdatering av Mapals HPR400-brotsch som har skär som kunden själv byter vid behov. Den vi nu testar har 8 skäreggar, för diameter 90,0 mm med toleransgrad N6. Vid tidningens tryckning har vi passerat över 900 detaljer med 2 brotschade hål i varje vilket motsvarar ett totalt håldjup på över 50 meter med ett Ra-värde som ligger mellan 1,2–1,6 µm! Utan byte av skär skall tilläggas, ska bli intressant att se slutresultatet men redan nu är vi mer än nöjda.

Nya lösningar främjar produktiviteten

Teknisk chef Gustaf Karlsson, Philip Järpenby marknad och försäljning och Thomas Adolfsson vd och ägare. 
Bildkälla: Tidningen Maskinoperatören

Att våga testa nya koncept är en framgångsfaktor för Härenviks. Den uppdaterade HPR400-brotschen såg lovande ut på förhand och idag använder sig Härenviks av verktyget med stor framgång.  

– Ja, att hitta nya lösningar på stort och smått i den dagliga produktionen är viktiga och prioriterade arbetssätt som befrämjar produktiviteten. Våra produktionstekniker och maskinoperatörer är unga och hungriga inför ny teknik och kan tänka utanför boxen. Ett djupt engagemang skapar utveckling. Att vi sedan fick en sådan utväxling med den nya brotschen är ju fantastiskt roligt och anmärkningsvärt, säger VD:n Thomas Adolfsson till Maskinoperatören.

Så blev resultatet

Sträckan som brotschades var 60 mm/detalj.

För Härenviks blev resultatet med Mapal HPR400 följande:

Skärdata:

• Vc=120m/min
• Fz=0.2mm/tand, F=1.6mm/varv
• Bearbetningstid: 8.4sek/detalj
• Start: dia: 89,983mm Ra: 1,4
• Antal innan skärbyte: 1502 detaljer
• Slut: dia: 89,962mm Ra: 0,8

Så kan resultatet summeras: 
 
• Verktygslivslängd: 15 gånger bättre
• Totalt antal brotschade meter: 90,12m
• Tidsbesparing i maskin: 29 timmar
 
Är du intresserad av Mapal HPR 400 eller vill du veta mer? Kontakta oss gärna på info@vt.colly.se