Mitsubishi Materials har utvecklat en nytt, innovativt PCBN-belagt vändskär för högeffektiv svarvning av härdat stål. Beläggningen har utvecklats för att skapa en produkt som ger ett utmärkt skydd mot verktygsslitage, ökad produktivitet och förbättrad användbarhet.

- Med skärdjup upp till 0.8mm och med skärhastigheter upp till 250m/min klarar BC8220 att bearbeta de allra flesta applikationer med ett enda skär. Detta förenklar produktionsplaneringen och sänker lagerkostnaderna, förklarar Håkan Oldin, produktchef för Mitsubishi Materials hos Colly Verkstadsteknik.

 

Högteknologiskt substrat och beläggning

Det nya utbudet av skär har förbättrad prestanda och resulterar i en mängd fördelar tack vare ständig förbättring och gediget forskningsarbete, ett arbete som har skapat ett nytt sintrat substrat av både mikro- och mediumstora CBN-partiklar. Den nya bindningstekniken i substratet ger ett värmebeständigt skär som förhindrar plötsliga skärbrott.

Då skärkrafterna sprids i radiell riktning med denna bindningsteknik utmärker sig BC8200 vid bearbetning av extremt hårt stålmaterial.

Dessutom öppnar detta nya substrat för användning av ett bredare utbud av applikationer. Det ger också ett ökat urflisningsmotstånd och slits mindre.

Den senaste tekniken har också applicerats på ett specialutvecklat flerskiktslager av PVD-beläggning som BC8220-skären använder. Det består av ett TiAIN-bottenlager som förbättrar vidhäftningen mellan baslagret och CBN-beläggningen vilket ger exceptionell löseggsbildning. Ovanför detta skikt finns ytterligare ett lager med enastående beständighet mot flagning och skydd mot verktygsslitage. Ytskiktet är guldfärgat för att göra det lätt att identifiera använda skäreggar. Med detta uppnår BC8220 hög prestanda och tillförlitlighet vid bearbetning av härdat stål.

Val av eggpreparering och spånbrytare

En helt ny eggpreparering, VA, har inkluderats i BC8220-skäret. Det är en optimal lösning för fin och mediumbearbetning och kompletterar de redan existerande GA-, GH-, TA- och TH-typerna.

Två spånbrytare, BF och BM, kompletterar serien. BM-typen är designad för enkelt och effektivt spånkontroll vid borttagning av härdat ytskikt vid skärdjup upp till 0.8mm. BF-typen finns nu tillgänglig som en standardprodukt och kan kombineras med en wipergeometri för produktion av enastående ytfinish.

Finns i följande varianter:

Den första lanseringen av BC8220 innehåller ett omfattande utbud av negativa geometrier med multipla skäregg inom CNGA, CNGM, DNGA, DNGM, SNGA, TNGA, VNGA och WNGA samt positiva geometrier inom CCGT, CCGW,  DCGT, DCGW, TPGB, CPGB, VBGW och VCGW.

Nyutvecklad PVD-beläggning för BC8220

TiN ---- Guldfärgad, för enkel identifikation av använda skäregg.
TiAlN
-----  Beläggningslager för skydd och ökat urflisningsmotstånd.
TiAlN  -------  förbättrad bindning till substratet
Substrat -------- CBN-sintrad kropp ”Ultra micro-partikel bindning”

Colly Verkstadsteknik erbjuder ett brett sortiment av verktyg från Mitsubishi Materials. Behöver du rådgivning eller har du frågor om produkterna? Kontakta oss gärna på info@vt.colly.se eller hör av dig till din lokala kontaktperson på Colly via denna sida