Mitsubishi AHX440S – ny planfräs med mindre vändskär

Fräskroppar och skär, som till synes framstår som kostbara som fristående objekt, kan tillsammans vara av mycket större värde när prestandan kan förbättra avkastningen och därmed korta pay off-tiden vid stora investeringar på nya och befintliga verktygsmaskiner.

– Efter framgången med det ursprungliga AHX640W-serien för bearbetning av gjutjärn, samt frässerien AHX640S med de större vändskären för allmän bearbetning, var det ett lätt beslut för Mitsubishi Materials att utveckla nya skär och fräskroppar som är lämpliga till ett ännu bredare spektrum av material, säger Conny Erixon produktchef för Mitsubishi hos Colly Verkstadsteknik.
Den nya planfräsen AHX440S med mindre vändskär demonstrerar mångsidighet i hela spektrumet genom att säkerställa att samma höga prestanda som tidigare serier och vändskär med ekonomiska 14 skäreggar kan användas på mindre maskiner samt maskiner med låg effekt.

Inom tillverkningsindustrin är minskning av den totala produktionskostnaden och högre produktiviteten ett genomgående tema och med heptagonformade dubbelsidiga vändskär med totalt 14 skäreggar når denna senaste frässerie från Mitsubishi långt på vägen mot att minska bearbetningskostnaden. Dessutom minskar en enkel men robust skärskruv också tiden för skärindexering. Den stabilitet som behövs från fastklämningsmekanismen säkras av en full cirkulär kontaktyta med dubbla vinklar mellan skärfickans säte och vändskäret. Detta är särskilt viktigt för att hantera skärkrafterna vid skärdjup upp till 4 mm och matningar upp till ~ 0,3 mm per skär.

 ahx440s

Vändskären som finns tillgängliga till Mitsubishi AHX440S täcker ett stort applikationsområde från kolstål, rostfritt stål och gjutjärn till härdat stål.

 Till stålbearbetning lämpar sig Mitsubishis senaste utbud av PVD-belagda MP-skär, MP6120 och MP6130, och är idealiska tillsammans med L- (fin) och M-spånbrytare (generell). Rostfritt stål bearbetas bäst med hjälp av de nya sega sorterna MP7130 och MP7140 som har hög motståndskraft mot termisk sprickbildning och en slät yta för att förhindra löseggsbildning.

De beprövade sorterna VP15TF och MC5020 finns tillgängliga för effektiv fräsning av gjutjärn. Känt sedan tidigare är att den mycket mångsidig VP15TF-sorten förutom gjutjärn, stål och rostfritt stål också lämpar sig för applikationer i härdade stål. Detta innebär att Mitsubishis planfräs AHX440S är mycket användbar oavsett om det handlar om små seriestorlekar i varierande material eller applikationer med masstillverkning.

Att kunna identifiera använda eggar är viktigt och görs enkelt med hjälp av att siffrorna 1 till 7 sintras på vändskärets hörn redan i tillverkningsskedet.
– Mitsubishi AHX440S sortimentet omfattar normal-, fin- och extra fintandat utförande och finns tillgängliga från Ø63 till Ø160 mm, avslutar Conny Erixon.

ahx440sview      ahx440stop

Tjocka vändskär ger styrka och pålitlighet.                     Numrerade skärhörn - enkelt att identifiera eggar.