Mitsubishi FMAX – ny högmatningsfräsfmax

Känd för sina produktiva fräsverktyg, har Mitsubishi Materials nu utökat sitt sortiment inom segmentet vid införandet av den nya högmatningsfräsen FMAX lämplig till finbearbetning av aluminiumlegeringar.

Denna nya planfrässerie har försetts med PCD-bestyckade vändskär för bearbetning av aluminiumlegeringar som vanligtvis används inom flyg- och fordonsindustrin. I själva verket har underleverantörer till bilindustrin redan sett produktivitetsfördelar genom att använda den nya FMAX-serien vid bearbetning av motorkomponenter. Sådana fördelar realiseras bland annat genom en design med superfin tandning vilket möjliggör fräsning med matningshastigheter över 20 m/min.

För att klara dessa imponerande skär- och matningshastigheter, är FMAX försedd med en lätt och robust verktygskropp som kombinerar en design med legerat stål och aluminium för att maximera stabilitet och prestanda samt samtidigt minska krafterna på maskinspindeln.
– Den lätta konstruktionen kombineras med ”anti-fly” klämmekanism i skärläget för att öka stabilitet och motstånd mot krafter som uppstår vid höghastighetsbearbetning. En vinklad inspänningsyta ökar ytterligare klämkraften när vändskären väl är monterade i plattläget, säger Conny Erixon produktchef för Mitsubishi hos Colly Verkstadsteknik.

Vändskären har en spånbrytarrygg på spånsidan som hjälper till att forma spånorna och evakuera bort spånorna från skärområdet. Denna spånbrytarrygg skyddar också verktygskroppen mot onödigt slitage. För att säkerställa att spån evakueras effektivt, är FMAX försedd med invändiga kylkanaler där strålarna är riktade mot skäreggen på varje enskilt vändskär. Designen på fräskroppens invändiga kylning är kompatibel med alla standardfräsdorn på marknaden för invändig kylning.

Högsta precision har varit ett ledord i utvecklingen av FMAX, därför är varje skärläge i fräskroppen försett med en fingängad justerskruv så väl som en fininställningsmutter. Dessa justerskruvar och -muttrar ger en användarvänlig och exakt justering av rundgången inom 5 mikrometer, vilket garanterar ytfinish och oöverträffad precision.

Mitsubishi FMAX finns tillgänglig i diametrarna Ø80, Ø100 och Ø125 mm och är försedda med 14, 18 respektive 24 skär. Skärdjupet kan vara upp till maximalt 2 mm och FMAX kan köras med en skärhastighet på upp till Vc 2500 m/min för att kunna ge extrema matnings- och avverkningshastigheter.

Bearbetning vid sådana höga hastigheter är resultatet av inte bara en robust och lätt fräskropp, utan också den nya PCD-skärsorten MD2030. Den nya diamantsintrade sorten innehåller ultramikropartiklar och förbättrar urflisningsmotståndet vid intermittent bearbetning samtidigt som den erbjuder en extremt vass skäregg. Denna vassa skäregg förhindrar uppkomsten av grader och säkerställer en utmärkt ytfinish.
– För att minska kostnaderna för slutanvändaren, kan MD2030-skären också slipas om för att förlänga verktygens totala livslängd, avslutar Conny Erixon.


fmax easy setting

Mitsubishis FMAX har både en justerskruv så väl som en    fininställningsmutter.
 


Mitsubishi FMAX finns tillgänglig i diametrarna Ø80, Ø100 och Ø125 mm och är försedda med 14, 18 respektive 24 skär.