ZWT Zisterer tillverkar form- och profilverktyg, företrädesvis med vändskärslösningar men också från solid hårdmetall för tillverkning av detaljer med hög precision.

- Det är ett välskött fint lite mindre familjeägt verkstadsföretag och drivs nu av andra generationen inom familjen, Bettina Bernhard. Bettina har varit med från början och tog över efter sin far som grundade firman 1991, säger Håkan Oldin från Colly Verkstadsteknik.Profilskär med hållare

Tillverkningen bygger på kundanpassade profilskär med hållarsystem, med syfte att reducera antalet nödvändiga verktyg för att tillverka en specifik detalj. Vinsterna är flera, bland annat kortad cykeltid, ökad måttstabilitet och inte minst reducerad tillverkningskostnad. ZWT kommer särskilt till sin rätt när snäva toleranser krävs, därför ställer de även högsta krav på sina egna processer och maskiner.  

Då formen på den färdiga detaljen tillåter anpassar ZWT profilskären så att de är omslipningsbara 6 – 10 ggr, vilket ger god hållbarhet och ekonomi för slutkunden. Leveranstiden för omslipning är i normalfallet så kort som 3 – 4 dagar plus transport.

skär

ZWT ser inte bara en standardlösning på de förfrågningar som kommer in till dem, utan vill fånga upp det som är viktigt för kunden och sedan offerera en optimal lösning utifrån de grundförutsättningarna och önskemål som finns.profilskär och hållare

ZWT:s profilskär baserade på fixeringssystemet FIX-Profil® till svarvar, fräsmaskiner och specialmaskiner erbjuder tydliga fördelar med en produktdesign som tillåter enkelt och snabbt byte av skären. Vändskären har en konturnoggrannhet i µ-intervallet även med de mest extrema konturövergångarna, och ZWT har kapacitet att slipa profilspår (för att
tillverka tunna flänsar etc. på detaljen) ända ner till radie 0,05 mm. Lägg där till en repeternoggrannhet vid skärbyte på mindre än 0,02 mm vilket innebär för användaren att färre kontrollmätningar krävs vid inställning av profilverktyget i maskinen, men också färre kontrollmätningar av måtten på färdig detalj.

När utrymmet är begränsat och komplexiteten hög gör ZWT profilverktygen direkt i solid hårdmetall, företrädesvis med skaftdiametrar mellan Ø6 – Ø25 mm och med eller utan invändig kylning.

För att erbjuda bästa service och leveransprecision har ZWT Zwisterer investerat i egen beläggningsutrustning, bland annat kan de förse verktygen med TiN-, TiCN-, TiAlN- och AlCrN-beläggningar. På senare tid har de även tagit fram en egen poleringsprocess för att säkerställa optimal yta på verktygen, med minskad friktion och minskad löseggsbildning som resultat.skär

Vid behov finns utrustning för att komplettera skären med spånbrytare längs skärkantseggen oavsett form på profilen med hjälp av laserteknik.

- ZWT Zwisterer passar oss bra som ett komplement till våra övriga verktygsleverantörer som t.ex. Mitsubishi Materials och Mapal. Lämna en ritning till oss på din färdiga detalj, så återkommer vi med förslag på profilskär som är skräddarsydda efter dina behov och krav, avslutar Håkan Oldin.