Nyhetsarkiv

Fortsatt utveckling mot E-mobility 

MAPAL erbjuder vertktygslösningar för E-mobility. Högteknologiskt och korta ledtider. 

I takt med det ökande antalet elfordon så krävs inte bara detaljer med snäva toleranser, utan också en så effektiv produktion som möjligt. 

En del som är speciellt viktig för bearbetningen är motorhuset i elmotorn. 

MAPAL har redan etablerat en trestegslösning för bearbetning i statorhålet – och nu kan de presentera ett stort verktyg för utvändig bearbetning. 

Trestegslösning för statorhål 

I den burkformade versionen av motorhuset så är statorhuset monterat i motorhuset och fungerar som ett mellanliggande hus. 

Vanliga diametrar för de tunnväggiga aluminumdetaljerna är mellan 200-240 mm på insidan och 240-260 mm på utsidan. 

Koncentriciteten av de olika lager- och monteringsdiametrarna är väsentlig för elmotorns prestanda, som kräver exakt bearbetning inom snäva toleranser. 

Det första av de tre stegen för bearbetning av statorhålet är grovbearbetning med ISO-verktyg. 

Gjutämnet har gjutsläppningar som resulterar i skärdjup på upp till 6 mm. För detta ändamål används speciella tangentialskär som har en rundslipad stödlist för att motverka vibrationer. 

Finborrverktyg från MAPAL för högsta precision vid utvändig bearbetning av tunnväggiga burkformade statorhus. 

Det garanterar också bra spånbrytning som ger bättre evakuering av spånorna. 

Vid semifinish-bearbetning är den komplexa konturen av elmotorhuset grovbearbetad på ett sätt som gör att finbearbetning med faser och radiella övergångar kan produceras till μm-nogrannhet med finborrverktyg. 

Verktygen är individuellt designade för respektive kund med hänsyn till arbetsmån, bearbetningsmetod och hållarsystem. 

De olika diametrarna i huset måste tas med i beräkningen när man bestämmer läget på skäreggarna när man har ingjutna eller ipressade stålbussningar för lagerdiametrarna. 

När majoriteten av detaljen bearbetas med PKD (Diamant), så används hårdmetall skär vid bearbetning av bussningarna. 

Världens första för utvändig bearbetning 

På utsidan av statorhuset finns ett spiralformat spår. Där kylvattnet kommer rinna igenom när statorhuset är monterat i det yttre huset, statorhuset kallas även för ¨kylmantel¨ 

På EMO-mässan i Milano presenterade MAPAL verktyg för utvändig bearbetning – verktyg som är bland de mer ovanliga i sitt slag. 

Efter grovbearbetning, tar ett klockformat verktyg över hela finbearbetningen av utsidan. Det specialdesignade lättviktsverktyget som är bestyckat med vändskär och stödlister, är gjort som en fackverkskonstruktion för att minimera vikten så mycket som möjligt och få bort spånorna genom de stora öppningarna. Finborrverktygen garanterar hög rundhet och precision. 

Komplettbearbetning i fleroperationsmaskin 

Invändig bearbetning är möjligt väldigt snabbt och exakt med ISO-verktyg, dessutom kan också utsidan bearbetas i samma uppspänning. 

Verktygskonceptet för fleroperationsmaskiner gör att kunder som vill ställa om sin produktion av stora aluminiumhus till e-mobility i befintlig maskinpark kan göra detta. 

De som bygger upp en helt ny produktion kan såklart välja vilken bearbetningsstrategi som passar bäst för dem. MAPAL har utvecklat en alternativ bearbetningslösning med en maskintillverkare. I detta fall har processen roterats 90 grader för att kunna använda en vertikalsvarv. 

För mer information kontakta oss på: 

08-703 01 00

Hittar du inte vad du söker?

Kundservice är öppen mån-tors: 08–16:30 och fre: 08–16 (lunchstängt 12–13)
kontakt