Nyhetsarkiv

Laserhärdning: En investering i hälsa, hållbarhet och kvalitet

Laserhärdning: En investering i hälsa, hållbarhet och kvalitet

System för laserhärdning i massproduktion

Mapal har utvecklat ett unikt system för laserhärdning i tillverkningen som gradvis kommer ta över uppgifter som tidigare gått genom en saltbadsprocess. Det här är en positiv utveckling för kvaliteten och de anställdas hälsa och arbetsmiljö.  

Härdningsprocesser ökar materialets hårdhet och slitstyrka, MAPAL använder det bland annat vid tillverkning av verktygshållare. Härdning säkerställer också lång livslängd trots att hållaren utsätts för höga krafter och växlas ofta.

I en vanlig härdningsprocess med saltbad är det inte möjligt att på millimeternivå avgöra hur mycket av materialet som härdats. Det kan resultera i problem i efterbearbetningen och därför har kvalitetskontroller varit obligatoriska efter varje härdning.

Hälsorisker och hög energiförbrukning

Det finns uppenbara nackdelar med saltbad, inte minst med hänsyn till medarbetarnas hälsa. Det krävs maximal koncentration under svåra förhållanden för att man inte ska utsätta sig själv eller andra för fara. Saltet kasseras till stora kostnader och en enorm energi i form av gas som går åt för att hålla temperaturen.

Den första i världen i sitt slag

MAPAL och maskintillverkaren EMAG har under två års tid utvecklat en maskin som laserhärdar hållare både invändigt och utvändigt, utan mycket justering och spännkraft. Det här är världens första maskin som härdar verktygshållare med laser. Den står nu hos MAPALs fabrik i Aalen.

Övergången till laserhärdning kommer att ske gradvis och i slutet av året ska alla hållare härdas i den nya maskinen. Sedan är det dags att överge saltbadet och alla negativa miljöeffekter och faror som följer med den.

I slutändan är laser mer precis än saltbad vilket reducerar spricktillväxten i materialet. Det är inte längre avgörande vid vilken tidpunkt som härdningen införlivas i processen och dessutom kan arbetet automatiseras med robotar.

En annan stor fördel är den som går att mäta i hållbarhet. Om man jämfört den traditionella metoden med saltbad är denna maskin betydligt mer energisnål. Härdning med saltbad förbrukar 420 000 kilowatt per timme medan lasermaskinen bara förbrukar 60 000 kilowatt per timme.

Hittar du inte vad du söker?

Kundservice är öppen mån-tors: 08–16:30 och fre: 08–16 (lunchstängt 12–13)
kontakt