Nyhetsarkiv

Bromshus för självkörande bilar – en tekniskt sofistikerad kombination

Bromshus för självkörande bilar – en tekniskt sofistikerad kombination

Ett kombinerat bromshus som förenar huvudbromscylinder, bromsförstärkare och ABS/ESP i en enda del. Det är en komponent som förenklar för självkörande bilar och sparar vikt. När det kommer till bearbetning av komplexa aluminiumdetaljer är Colly Verkstadstekniks partner Mapal och dess expertis mycket efterfrågad.

Självkörande bilar är redan tillåtna i olika länder men i Europa är det rättsliga regelverket ännu inte på plats varför endast partiell körautomatisering är tillåten.

Det kombinerade bromshuset – som förenar huvudbromscylindern, bromsförstärkaren och ABS/ESP i en enda del – stöder alla nivåer av automatiserad körning. Brake-by-wire är nära besläktat med detta, där bromssignalen inte längre skickas hydrauliskt utan elektriskt.

Det kombinerade bromshuset är en förutsättning för automatiserad körning och har flera fördelar. Genom att de styrs elektroniskt kan bromsarna manövreras snabbare, vilket ger avsevärt kortare bromssträckor i en nödsituation.

Bromshus
Mapals lösningar för bearbetning av kombinerade bromshus av aluminium är mycket efterfrågade. ©MAPAL

Billindustrin har redan introducerat helelektriska bromssystem, men idag används bara föregångaren som kallas för the wet & dry system (våt-torr-systemet på svenska).

Det är en hybrid bestående av en hydraulisk broms fram och ett helelektriskt system på bakaxeln. Denna redundans möjliggörs av en sofistikerad central komponent som kombinerar båda världarna i de minsta utrymmen.

Kontrollerad spånbrytning för korta aluminiumspån

Bromshuset är tillverkat av aluminium med en låg kiselhalt på mindre än en procent och för att spara kostnader används till största delen strängpressade profiler.

Den låga kiselhalten gör att det skapas långa spån under bearbetningen. För att säkerställa utmärkt spånbrytning vid borrning och brotschning av aluminium med låg kiselhalt med PCD-blad, använder sig MAPAL av applikationsspecifika spånbrytande geometrier.

De speciella geometrierna, som utvecklats med hjälp av 3D-simuleringar, säkerställer en effektiv spånbrytning och korta spån även vid låga matningar och liten arbetsmån. Detta möjliggör maximal prestanda och processtillförlitlighet.

Spånkontroll
Anpassade spånbrytargeometrier från MAPAL säkerställer utmärkt spånbrytning när PCD-skär används för att borra och brotscha aluminium med låg kiselhalt. ©MAPAL

Med sina många hål ser detaljen ut som schweizerost där varje hål har snäva toleranskrav, vilket kräver precision i IT6 till IT7-området.

Eftersom vätska strömmar genom det kombinerade huset ställs höga krav på ytfinhet och ytan måste vara fri från repor som kan bildas av spån eller vibrationer under bearbetning. Vissa hål anodiseras sedan för att ge mer motståndskraft mot slitage. Ytfinhet på Rz 1 krävs för att denna beläggning skall sitta kvar.

MAPAL erbjuder skräddarsydda verktyg för att bearbeta det kombinerade bromshuset. Dessa inkluderar en speciell stegborr i hårdmetall för förbearbetning av motorhålet.

Efteråt används vanligtvis PCD-verktyg med många skäreggar för att uppnå önskad ytfinhet. De olika konturerna av ventilhålen skapas med en cirkulär fräs med mycket hög formnoggrannhet. Olika djupa hål borras också i aluminiumblocket som korsar varandra inuti komponenten. ”DeepDrills” med bearbetningsdjup på upp till 30xD säkerställer att spån avlägsnas på ett tillförlitligt sätt så att vätskorna kan flöda obehindrat.

Enbart djupborrningen tar upp cirka 20 % av cykeltiden som är totalt på cirka 15 minuter. Kostnadseffektiva lösningar för borrningen har således en stor inverkan på helheten. Varje år tillverkas upp till 5 miljoner kombinerade bromshusenheter världen över. De tillverkas huvudsakligen i flerspindliga maskiner i två uppspänningar. En fyrspindlig maskin är att föredra i det här fallet tack vare dess höga produktivitet.

För mer information, kontakta oss!

info@colly.se
08-703 01 00

Hittar du inte vad du söker?

Kundservice är öppen mån-tors: 08–16:30 och fre: 08–16 (lunchstängt 12–13)
kontakt