Nyhetsarkiv

Mapal samlar all kompetens och kunskap för montering av flygplan i ny avdelning

Mapal samlar all kompetens och kunskap för montering av flygplan i ny avdelning

MAPAL samlar sin globala erfarenhet och kompetens inom flygplansmontering i den nygrundade avdelningen “Global Organisation for Assembly (GOA)”. Avdelningen tar fasta på den stora betydelsen och de speciella kraven för slutmontering inom flygindustrin. GOA är baserat i Frankrike och har ett team av kvalificerad personal med produktion- och testkapacitet.

I Vigneux-de-Bretagne i utkanten av Nantes, ligger en av MAPALs fyra fabriker i Frankrike, som har ett dussintals anställda som varit permanenta medlemmar i GOA sedan januari 2024. Som stöd finns även MAPAL Frankrikes kompletta organisation med totalt 120 anställda. Laurent Benezech, Business Development Manager Aerospace, är ansvarig för GOA och har ett nära samarbete med fabrikschefen Thomas Dauteuille.

GOA är MAPAL’s första “Centre of Competence” utanför Tyskland. “Det är mycket viktigt för utvecklingen av MAPAL att samla vår expertis nära våra strategiska kunder” förklarar Christophe Potier, VD på MAPAL Frankrike. Han har själv spelat en stor roll i förtagets framgångar inom slutmonteringsektorn. Under finanskrisen 2009 sökte han efter nya marknader och fick möjlighet att ta reda på kraven för flygplansmontering hos Airbus.  Efter att ha besökt fabriken drog han slutsatsen att även om det fanns stor potential här så hade MAPAL ännu inte rätt produkter.  Specialverktyg utvecklades inom en månad och testades framgångsrikt på plats. Med ytterligare övertagande av en liten fransk verktygstillverkare blev företaget också en strategisk leverantör.

Runt en miljon hål måste borras för att montera delarna till ett flygplan. Utmaningen ligger i att komponenterna är uppbyggda av lager av olika material som titan, aluminium och CFRP i olika kombinationer. Som ett resultat av detta finns inget standardsortiment för bearbetning av nithål. MAPAL tillhandahåller i första hand solida hårdmetallverktyg för detta ändamål: stegborrar med skarpa skäreggar och flerskäriga brotschar. Stor vikt läggs vid lämpliga beläggningar som MAPAL ständigt utvecklar.

MAPAL är mycket framgångsrika med sina verktyg och har nu ett stort antal kunder inom flygindustrin. Den nya strukturen är starkt anpassad till branschens krav. “Vi måste kunna reagera väldigt snabbt. Detta har varit en stor utmaning för MAPAL hittills och anledningen till vår nya organisation”, förklarar Piotr Tyczynski, Global chef för Segment Management Aerospace hos MAPAL. “Och lika viktigt som att ha de rätta lösningarna är ett bra, sammansvetsat nätverk för att snabbt få verktygen till våra kunder och även lämna support vid användning.”

Utveckling, produktion och kundservice

Den nödvändiga kapaciteten koncentrerades och utökades till Frankrike. GOA fungerar inte bara som en säljorganisation som centralt hanterar all orderhantering över hela världen för slutmonteringsavdelningen. I Vigneux-de-Bretagne, har även en utvecklingsavdelning inrättats för att testa skräddarsydda verktyg. Förutom att mäta alla parametrar är det även möjligt att anpassa verktygen efter kundens individuella bearbetningsförhållanden. Detta är viktigt eftersom de många hålen på flygplanet borras med halvautomatiska eller manuella maskiner. Produktionen ligger bara några meter ifrån utvecklingsavdelningen.

Om modifieringar behöver göras på ett verktyg görs detta inom några minuter och testerna kan fortsätta. Lösningar kan alltså utvecklas på mycket kort tid. Dessutom producerar GOA:s tillverkningsenhet också den första verktygsserien som standardiserar produktionen för att säkerställa kvalitén i MAPAL:s fabrik i Altenstadt, i Toulouse samt på alla MAPAL produktionsanläggningar.

Erfarenheter och resultat i Frankrike delas med andra MAPAL-bolag genom GOA. MAPAL utser en processexpert i varje land eftersom support på plats för kunder är så viktig inom detta verktygsområde.  Dessa experter finns redan på de viktigaste fokusmarknaderna och bildar ett nätverk under ledning av Thomas Dauteuille. Där relevant kunskap fortfarande behöver byggas upp lokalt får kunderna centralicerat stöd från GOA.

Hittar du inte vad du söker?

Kundservice är öppen mån-tors: 08–16:30 och fre: 08–16 (lunchstängt 12–13)
kontakt